jom klik ni untuk menjadi yang pertama untuk mengetahui tentangnya

Friday, 18 October 2013

Sinopsis Novel Dekatnya Cinta ( Adam & Hawa 2 ) Karya Aisya Sofea

Assalamualaikum wahai pembaca blog :)



Akhirnya novel yang di-order masa puasa hari tu dah dapat. I'm sure ada yang dah beli. Ni pun baru ambik kat post office sebab masa pos laju datang tu takde orang kat rumah nak sign. So masa tu dok tunggu je mana lah novel ni x sampai2 lagi sebab beriya order awal konon nak jadi antara yang pertama nak dapat & baca novel ni . HAHAHA . So hari ni baru ada masa nak baca novel ni sebab busy cari infor untuk assignments. Hari ni mula baca hari ni jugak habiskan sebab exited nak tau kesudahan nya. Caya lah 1 hri je habiskan baca novel. Cuba kalau baca Al- Quran. 1 - 2 page je. hehehhe

Okay macam mana aku enjoy baca novel Adam & Hawa , macam tu lah jugak aku enjoy baca novel sekuel nya. Penulis garap jalan cerita lagi mendalam untuk setiap character. Especially watak Ain Hawani & Adam Mukhriz. Then ada Arrisa anak dorang tu . Lagi banyak conflict dalam novel kedua ni. Ain Hawani terpukul dengan kedegilan sendiri , iaitu sebabkan nak kejar title doktor , dia pun decided nak continue DBA , iaitu atas dari Phd. Mula2 Adam Mukhriz x bagi sebab takut dia x dapat galas tanggungjawab as a wife , mother , a lecture and student dengan baik. Tapi biasa lah Ain Hawani kan . Degil. Adam Mukhriz pun x nak izinkan jugak dia sambung DBA sebab dia rasa macam susah nak tolak permintaan Ain Hawani. So bila dah sambung DBA tu , macam2 yang terjadi and muncul lah babak2 yang sangat menyentuh hati bagi 2 pasangan ni. Nak tau apa , kena lah baca , bagi saspen sikit. heheh. Yang si Adam Muhkriz pulak dengan ego nya yang tinggu yang taknak dengar penjelasan Ain Hawani. Last2 menyesal dengan perbuatan sendiri. Then mama Am & Erin  yang ade konflik dengan Ain Hawani sebab satu peristiwa. 

Bab awal2 , sweet je dorang ni like Am bawak Ain holiday cum honeymoon kat Switzerland naik hot air ballon , bungee jumping and manu more sweets moment. :). And boleh diakatan Am makin sweet & romantik dalam novel sekuel ni. Masa baca memang terbayang2 Nadiya Nisa & Aaron Aziz je. Sebab dorang yang pegang & bawa character ni kan. Bila ada part Am marah sangat kat Ain , terbayang ekspresi muka Nadiya Nisaa kena marah dengan Aaron Aziz. 
Ada a few new character untuk sekuel ni. Seperti Zulaikha secretary Am  yang annoying , Danial husband Erin yang baik , Mok Nah yang baik , Nadhirah kawan lama Ain Hawani , Prof Yusoff yang dikatakan ada affair dengan Ain Hawani & Jerry yang jadi punca kena Am & Ain bergaduh besar

Then watak Eja pun dikembang kan dengan baik , iaitu dah kerja as an accountant and Suria yang dah sambung degree kat Amerika

Kesimpulannya novel Dekatnya Cinta ni tak  membosankan. Banyak pengajaran yang boleh diambil such as jangan cepat jump to a conclusion , but tanya and siasat betul2 dulu , then jangan ambil kesempatan bila someone tu ada problem , especially personal problem. Then as a wife , keizinan & restu suami tu penting sangat. Walaupun i belum kahwin , tapi kena lah jadikan tu sebagai pengajaran kan. Then apa yang aku suka ialah , Am & Ain sentiasa cuba nak jadi the best husband and wife & the best parents untuk their only daughter. Am sangat family man , dia suka makan masakan isteri dia , then Ain pulak sentiasa cuba jadi the best wife untuk Am dengan masak lauk kegemaran Am. I wish i can be like Ain Hawani bila dah kahwin nanti. Tapi taknak lah ikut kedegilan dia tu. HEEEHEHEH. 

So memang tak rugi pun beli novel ni. Selamat membeli & selamat membaca :)

Assalamualaikum :)

Friday, 11 October 2013

Friday, 4 October 2013




Assalamualaikum. Regarding preloved novel yang i nak jual . Actually rasa bersalah sebab harga nak dapat pre-loved novel pricey sikit dari original price. Kalau korang perasan , i put reasonable price. But what make it mahal is the postage. You guys boleh takyah nak bayar postage pos laju kalau korang agree i pos biasa je novel tu dalam envelop . Ok tak ?

Pre-Loved Novel Need a New Owner PART 1



Condition : 9/10 come with bookmark
Original price : RM 23 ( MAC 2012)
My price : RM 20 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL

Cinta hadir tanpa diundang. Sekeras mana pun kita cuba menolak namun perasaan itu tetap hadir dalam diri. Ikram nekad tidak mahu jatuh cinta lagi setelah kecewa dengan cinta pertamanya. Kehadiran Syafiqah berjaya membuka hatinya, namun ego membatasi segalanya. Dalam diam dia jatuh cinta, namun sukar melafazkan kata indah itu. Hanya gurauan menjadi pembual bicara.

            “Duduk dalam bilik aircond pun rasa panas ke? Ni kulit orang ke kulit buaya ni? Pelik betul. Macamlah kau sorang  je yang putih. Aku pun putih juga tapi tak ada merah macam kau pun. Orang kata, kalau muka kita tiba-tiba merah bila berdepan dengan seseorang, tu tandanya kita sukakan orang tu. Itu kata oranglah, aku tak kata. Kau suka kat aku ke?” - Ikram

            Gurauan demi gurauan membuatkan hati wanita Syafiqah sering terusik. Dia turut mempunyai rasa yang sama namun cuba menepisnya. Bagi Syafiqah, cintanya hanya milik Khairil, teman sewaktu zaman persekolahannya meskipun Khairil sedikitpun tidak mempunyai perasaan terhadapnya.

            Keadaan semakin keruh dengan kehadiran Amalina, bekas kekasih Ikram yang kembali menagih cintanya. Begitu juga dengan kehadiran Khairil yang mula menyimpan perasaan pada Syafiqah. Sedangkan itulah gadis yang amat dibencinya pada suatu ketika dahulu.

            “Bakal isteri!!! Baru bakal isteri tapi kau dah nak berlagak. Kalau dia bini kau sekalipun bro,  aku tetap akan rampas dia dari kau. Aku tak pernah jatuh cinta, dan sekali aku jatuh cinta selamanya aku akan menyintai dia!!!” - Khairil.

            Perasaan cemburu dan syak wasangka seringkali menjadi permainan. Pelbagai konflik mula timbul dan menjadi rencah dalam kehidupan mereka. Apakah kesudahan cinta mereka? Berjayakah Amalina memiliki semula Ikram? Dapatkah Khairil memikat hati Syafiqah? Dan apakah pengakhiran hubungan Ikram dan Syafiqah?




Condition : 8/10 come with bookmark
Original price : RM 19.90 ( 2012)
My price : RM 15 WITH POSTAGE  
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL

Kerana kasih sayang seorang sahabat dan tentangan keluarga, Dian Aruni berpisah secara rela dengan Engku Izmier. Namun takdir mempertemukan mereka semula secara tidak diduga. Kasih Engku Izmier kembali bertaut tetapi tidak berani diluahkan lantas dia memendam perasaan dalam diam. Tetapi sebuah peristiwa telah memalukan keluarga Engku Izmier di mata masyarakat melalui media. Dian Aruni yang tidak sanggup melihat keluarga Engku Izmier dimalukan telah meminta pertolongan daripada Zariff, sepupunya dengan menawarkan diri menjadi suri hidup Zariff. Apabila semua masalah keluarga Engku Izmier selesai, Engku Izmier merayu cinta Dian Aruni semula. Apakah kesudahan cinta Engku Izmier? Siapakah yang bakal memiliki Dian Aruni?


Syukur TUHAN, aku bertemu Dian semula. Terlalu banyak perkara yang ingin aku adukan padanya. Dan selebihnya kerana aku masih cintakan dia. - Engku Izmier



Terperasankah Engku Izmier yang dia memotretkan wajahnya yang asyik memandang ke arah lensa kamera, seolah-olah sedang mengintai aksi si pelaku yang sedang mencuri gambarnya untuk dirakamkan? Ah, minta-minta janganlah! Mungkin Engku Izmier sekadar ingin menduga. - Dian Aruni



“Abang tahu abang dapat cinta Dian dengan cara ni tapi abang tak rasa Dian ikhlas dengan abang. Dian terpaksa demi Mier, kan?” - Zariff





Condition : Like new ( 9/10)
Original price : RM 24.90 ( 2012)
My price : RM 20 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL
Wajah manis Salina pasti bertukar warna hijau kelat setiap kali bersua muka dengan insan yang bernama Aizam Zafran. Panggilan nama yang tidak tercatat di dalam surat beranak menyemarakkan lagi api kemarahan di jiwa Salina. Sekelat-kelat wajah Salina namun tetap manis di mata Aizam dan membangkitkankan rasa sayang di hati. Namun sikap Aizam yang menyakitkan hati Salina menenggelamkan perasaan cinta sejati Aizam. Apatah lagi Salina dipertemukan kembali dengan cinta yang terlondeh di tengah jalan sepuluh tahun yang lalu.


Condition : 5/10 come with bookmark because this novel have been with me for almost 5 years :)
Original price : RM 19.90 ( 2012)
My price : RM 13 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL

PERTEMUAN tanpa dirancang telah membuka pintu hati Arianni untuk mengenal erti cinta. Apatah lagi, lelaki itu berjanji menjadikan dia sebahagian hidupnya, berjanji bahawa segalanya mampu ditangani dan berjanji akan mempertahankan cinta mereka.

Namun, kasih yang disulam, janji yang dimaterai terlerai akhirnya bila terbongkar satu rahsia yang tidak terduga. Sebagai wanita bermaruah, Arianni nekad menoktahkan segala impian. Cinta pertamanya harus dibuang jauh daripada kotak ingatan. Lelaki itu bukan untuknya.

Tahun berlalu... hadirlah lelaki baru dalam hidupnya. Sayangnya, pintu hati dia masih tertutup rapat. Rasa terluka itu masih ada. Baginya, cinta kedua tidak membawa sebarang makna; tiada keikhlasan, tiada kejujuran. Lalu bagaimana? Selama manakah lagi harus dia tunggu untuk mengecap nikmat kebahagiaan? Terlalu memilihkah dia?


Condition : 8/10 come with bookmark
Original price : RM 18 ( 2011)
My price : RM 12 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL
Nur Aisyah, gadis manis bertukar imej tomboi untuk mengelakkan diri daripada dibuli oleh orang kampung. Dia yang dipanggil Syah terpaksa berhenti sekolah dan bekerja untuk menyara lima orang adik-adiknya selepas kematian ibu bapanya. Pada malam semasa pulang bekerja, dia telah bertembung dengan kereta Shafiq yang membawa kepada pergaduhan besar di antara mereka. Semenjak itu, Syah mengisytiharkan perang ke atas Shafiq. Secara kebetulan juga Syah telah menyelamatkan nyawa Datin Zulaikha, seorang wanita kaya yang baik hati dan juga  ibu kepada Shafiq.  Kesengsaraan hidup Syah telah menyentuh hati Datin Zulaikha dan cuba untuk membalas budi baik gadis itu dengan mengambil Syah dan adik-adiknya sebagai anak angkatnya tanpa pengetahuan lelaki itu. Bagaimanakah reaksi Shafiq?



“Apa ni? Nak cari gaduh ke?”

“Apa dia? Aku buat apa?” 

“Kau luku kepala aku tu kenapa?”

Bolehkah mereka berdamai? Bolehkah Shafiq menerima Syah dan adik-adiknya? Adakah Syah akan selamanya menjadi tomboi dan bersikap dingin dengan Shafiq?

‘Akulah Cinderella’ ada jawapannya.

RESERVED
Condition : 7/10 no bookmark

Original price : RM 18 ( 2009)
My price : RM 10 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL

BUKAN kehendak Natasya menerima Zahim, tetapi itulah tanda pengorbanannya sebagai seorang anak. Perginya Zahim tanpa sepatah kata juga bukan pintanya, tetapi itulah hidup yang ditakdirkan ke atasnya. Bagi Natasya, andai takdir memisahkan mereka, takdir jugalah yang bakal menemukan mereka kembali. Jika diberi peluang meminta, akan dipinta agar mereka tidak dipertemukan

lagi buat selama-lamanya. Mengapa perlu ada pertemuan lagi di saat hati sudah hampir merelakan perpisahan? “Rasanya, ikatan ni langsung tak bererti buat kita berdua. Jalan yang terbaik, putuskan saja.”



Namun, takdir ALLAH tiada siapa yang dapat menduga. Kerana pengorbanan juga, sekali lagi dia terpaksa menerima Zahim kembali, tapi di saat dia mula mengecap rasa bahagia bersama, sekali lagi kepercayaannya dikhianati tanpa belas. Apakah semua pengorbanannya selama ini tidak memberi apa-apa makna pada Zahim? Lantas, apa sebenarnya yang dia mahukan? Kalau bahagia seorang suami bukan pada isteri, di mana letaknya bahagia itu?



Peliknya cinta... walau dilukai berkali-kali, hati masih mampu menyayangi. Sekalipun parut kelukaan itu mencacatkan, namun cinta di hati hanya akan berhenti bila nyawa dan roh diangkat ke langit. Dia percaya; “Isteri yang baik akan menerima suami seadanya. Isteri yang solehah akan mengikut kemahuan serta kehendak suami setulusnya dan isteri yang sempurna akan sentiasa cuba menyempurnakan diri sendiri demi kebahagiaan suaminya.”




Condition : 8/10 no bookmark

Original price : RM 19.90 ( 2009)
My price : RM 12 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL
DANIA, gadis kota yang liar, mengandung anak luar nikah. Akibat nya, papanya, Datuk Safuan mendesak agar kandungan itu digugurkan. Namun, kerana tidak mahu menanggung dosa, mamanya, Datin Kay terpaksa melarikannya ke Pusat Perlindungan Wadi Saffiyyah, tempat perlindungan gadis-gadis bermasalah sosial.

Sepanjang tinggal di Wadi Saffiyyah, Dania sentiasa bermunajat kepada ALLAH. Walaupun dosa yang ditanggung selama ini tidak mampu mengembalikan lelaki yang bertanggungjawab atas kandungannya itu, dia pasrah. Baginya dia harus meneruskan kehidupan sehingga anaknya lahir.

Dalam diam, dia terpaut pada sifat-sifat mulia Ustaz Iqbal salah seorang tenaga pengajar di Wadi Saffiyyah. Namun, bila difikirkan, mana mungkin dirinya yang kotor jatuh hati pada insan semulia Iqbal? Sehinggalah suatu hari, dia menerima hadiah pemain MP3 dan al-Quran kecil daripada lelaki itu.

Apakah maknanya ini? Adakah Iqbal juga mempunyai perasaan yang sama terhadapnya? Iqbal pernah menyatakan kepadanya bahawa dia harus mencintai ALLAH dan Rasul-NYA terlebih dahulu sebelum dia mencintai sesama manusia. Dania bimbang dengan kenyataan ini. Takut dia bertepuk sebelah tangan.


Pre-Loved Novels



Assalamualaikum .. As promised , hari ni i akan list out pre-loved novels yang nak dijual. Take note ya this are pre-loved novels , so don't expect it will be like new but don't worry i will make sure to check the condition of the novels before i'm selling to you. Most are oldie novels and some are new. Not so new just a new author. HEHHEHE. I will state the condition and price . Do click at the label ya. 

Friday, 27 September 2013

Any of you interested to purchase this type of casing if i'm selling it here?. Don't worry about the price range. Not more than RM 50. Just name it your hp model :)



Friday, 20 September 2013


*********************** IKLAN SEBENTAR ***********************


Assalamualaikum. Any of you interested to  buy this type of phone casing?. Don't worry about the quality and price. InsyaAllah it's a good quality with affordable price. Will sell it not more than RM 50 . Do comment to give your feedback. Don't worry , not just S3 casing , but more casing to come. tq

Saturday, 14 September 2013

Friday, 13 September 2013

Charity event : Ride for Syria ( Fight for Their Right )

Assalamualaikum and salam jumaat to all muslims.



Me & my other fellow coursemates proudly present our event Ride for Syria : Fight for Their Right. I really appreciate of your willingness to join our event to raise fund for our relatives in Syria who are in needs. Let's join us and contribute to help them. We have everything here in Malaysia while they have nothing but they need a freedom too. So let's contribute something for them. To cyclist out there , let's join us. Those who are interested can lemme know. 

Do spread this event to all your friends. Much better if you are a cyclist , or your friend or you know someone who are a cyclist , do tell  us to join our event, We will have fun , and at the same time , we can do something good towards them eventhough we can't help much , but at least we can help them to have a good food adn etc

It might be nothing or a famous event , but only Allah can reward you a pahala. 

You can contact me if you are interested to join by comment to this post 

or 

Go to this links for more details



Sunday, 8 September 2013

Pre - Loved Novel

Assalamualaikum

I'm going to sell my pre - loved novel. Do comment here if you interested to buy.

Tq and have a nice day :)

Sunday, 25 August 2013

Assalamualaikum .

Just wanna say that i will be rarely update / review any novel due to my new semester will start next week. As a third year student , i will be busy with classes & assignments and all so i will only update / review the latest novel i f i have a free time . But worry not , there are many reviews in my draft , just i need to make myself rajin  to update. I will try my best to update ASAP .

Tq so much for your support , may Allah bless and repay all your kindness :)

Monday, 12 August 2013

Sinopsis Novel 13 Jam A380 karya Evelyn Rose

MESTI BELI 



Assalamualaikum & selamat hari raya !.

As promised , aku akan review novel 13 Jam A380 karya Evelyn Rose. Ni antara novel ynag aku exited nak beli. Tak tau kenapa. Lepas baca sinopsis novel ni kat FB , esoknya terus cari kat popular walaupun dapat 10% je. Gasak lah kan. Novel ni antara my fav novel. Sama macam novel The Wedding Breaker @ TWB , novel ni sama best dengan TWB.

ni sinopsis belakang novel
13 jam di dalam penerbangan ke London menaiki MAS A380, takdir menemukan HANA SOFEA dan Syed HAYDAR, jejaka idamannya. Mencipta kenangan terindah di langit biru.
Mereka bergelar kekasih kayangan untuk empat jam, menari tango bersama, menjelajah seluruh pesawat bersama, merasai enaknya Caramel Latte bersama... Tap i tatkala MAS A380 mencecah lantai bumi,, segalanya pergi bagai wap di udara.
"Hana, thank you for last night... but i can't have cocaine all the time."- SYED HAYDAR
Melihatkan sendiri kemesraan SYED HAYDAR dan kekasih realitinya, si model jelita membangkitkan HANA SOFEA daripada mimpi indah.
Di kota London, A380 juga akhirnya menerbangkan HANA SOFEA kepada FAWWAZ HUSSAINI, jutawan kacukan Melayu-Inggeris-Arab. Tanpa sebarang sebab, Emmel, anak angkat Fawwaz menyangkakan Hana Sofea sebagai ibunya.
"My daughter likes you. If you're willing to let her call you mommy... i will pay you fifty buck per hour..."-FAWWAZ HUSSAINI
"Dapat hadiah tak?" -HANA SOFEA
"A pink Audi TT, is that okay?"-FAWWAZ HUSSAINI
"Saya nak Audi TT yang latest version aje. yang lain saya tak nak."-HANA SOFEA
Hadirnya HANA SOFEA menghiasi kehidupan mereka sekeluarga bagaikan indahnya bunga popi mekar, munculnya sang jutawan bermata ambar yang kuat pegangan agamanya itu dalam hidup Hana Sofea pula bagai menyedarkan HANA SOFEA tentang kasih sayang Tuhan. Dan saat semuanya bagaikan baru bermula, SYED HAYDAR datang menuntut sebuah cinta...
“Saya rindu awak, Hana… Jangan cakap awak dah kahwin dan budak ni anak tiri awak, Hana.” – SYED HAYDAR
Adakah  mimpi  akan  kekal  sebagai  mimpi  setelah  waktu  berlalu  dan  hari  berganti?
Aku suka cara sis Evelyn Rose garap novel ni. Tak boring pun. Novel ni pasal Hana Sofea yang minta sangat kat jutawan nama Haydar. Haydar ni kira jutawan muda lah. So dia selalu berangan nak jumpa and kahwin dengan Haydar. Sanmpai lah satu masa tu mas otw nak ke London , dia naik flight A380 dan kalau dah jodoh kan , dia pun jumpa Haydar. Masa tu ofkos lah macam tak percaya kan sebab kalau aku pun kalau minat kat someone tu , nak pulak terjumpa kat dalam flight , mau tak terkezut kan. So ade lah a few incident yang buat Hana fall in love sangat dengan Haydar. Dorang ada buat something yang korang patut baca sendiri. Baru lah saspen kan. HEHEHHEHE. 

So lepas 13 jam dengan si Haydar , Hana pun sampai kat London. So masa sampai kat London , dia jumpa dengan sorang nenek yang masa tu berebut seat dengan dia masa dalam flight. Nenek tu dengan cucu dia si Fido. So dipendekkan cerita , nenek ni ajak si Hana pergi rumah dia untuk minum2. So bila sampai sana , jumpa dengan cucu nenek sorang lagi , Fawwaz. Fawwaz ni pulak ade anak angkat nama Emmel yang sangat comel and dia anggap Hana as mak dia. So Fawwaz pun offer Hana untuk jadi mak ekspress untuk Emmel. At first Hana macam ragu2 je sebab terkejut. Tapi lama2 dia setuju and tinggal dekat2 dengan rumah Fawwaz. Fyi , Fawwaz ni digambarkan sebagai lelaki yang sangat kaya. Kaya dari jutawan kot sebab bayangkan lah dia ada hotel and harta yang banyak kat London tu. Shopping complex lagi. 

At that time , Hana still thinking of Haydar. Tapi ada masa tu dia pergi airport ingat nak jumpa Haydar , tapi ternampak pulak Haydar dengan awek dia yang model tu. So Hana pun agak frust lah kan. So since that day, dia macam frust sangat dengan Haydar and try lupakan Haydar. And dalam masa yang sama , Fawwaz ni macam suka kat Hana je and Hana pun try untuk terima Fawwaz sebab Fawwaz one of the reason dia berubah ke arah lebih baik. Sebabnya dia rasa macam Fawwaz lagi better dari Haydar untuk jadi seorang suami, Tapi ada satu hari tu , Haydar muncul and nak Hana balik. Macam2 cara lah dia buat untuk dapatkan Hana. Aku pun cair dengan watak Haydar and berangan dapat jodoh macam Haydar walaupun cara Haydar ni dapatkan Hana sangat menyakitkan hati. Ye lah ade ke dia buat video ape yang dia buat dengan Hana masa dalam flight. Bukan lah buat benda tak senonoh. Nak tau buat apa , sila beli dna baca. HEHEHEH. Hana pun bengang lah ape lagi kan sebab masa tu dia dah nak introduce kan Fawwaz kat parents tapi Haydar lagi cepat bertindak dengan jumpa parents Hana , and ambil hari parents Hana. So Fawwaz pun  agak kecewa lah bila tengok video / gambar yg dipaparkan. Dia rasa Hana macam tipu dia je. 

So sebabkan kejadian tu , ayah Hana suruh Hana kahwin jugak dengan Haydar. Hana taknak sebab dia rasa Haydar macam jahat sangat. Tapi nak taknak dia kahwin jugak dengan Haydar sebab fikirkan bisnes & ayah dia. Fawwaz pun memang betul2 nak break dengan Hana and dah kawin pun. Tapi Haydar still x give up and Hana pun macam2 yg dia plan supaya dia tak kahwin dengan Haydar sebab dia dah jatuh cinta dengan Fawwaz. Tapi demi family , dia kahwin jugak dengan Haydar and dia ada plan something on her malam pertama perkahwinan , tapi failed sebab Haydar dapat jumpa dia jugak.

Oh ye , novel ni kira sambungan watak Adriana Rose , Tengku Adam Kamil , Linda , Samuel dalam novel TWB. Ade kesinambungan lah kiranya. 

Aku suka novel no sebab dia banyak cerita pasal tak semua orang kaya tu annoying,then , setiap orang boleh dapat hidayah dari Allah SWT , Allah boleh hantar macam2 cara untuk kita berubah , contohnya dari free hair ke bertudung , dari kurang baik ke arah lebih baik macam watak Hana , Linda and Helena. Then aku suka watak Haydar dari watak Fawwaz walaupun dia agak nakal & kadang2 annoying jugak sebab dia kira berani and bersungguh nak dapatkan someone yang dia suka walaupun cara dia agak menyakitkan hati. Boleh dikatakan dia agak sweet and romantik. HIHIHIHIHI. Senang cerita aku memang suka sangat watak Haydar and kalau boleh nak dapat jodoh macam Haydar tapi nak dia gunakan cara yang elok. EWAHHHH berangan lebih kan. Fawwaz pun okay jugak sebab walaupun dia kaya sangat , handsome , jaga batas dengan perempuan , tapi 1 je aku tak suka pasal watak dia , iaitu , dia terlalu cepat percaya khabar angin. Especially pasal Hana. 

So aku rekomen korang beli lah novel ni sebab tak syok lah kan nak cerita semua kat sini and it's worth our money. Banyak juga mesej pasal kehidupan , agama , relationship and etc. 

Tuesday, 6 August 2013

Teaser

Assalamualaikum :)

Ni teaser novel yang akan di-review nanti. InsyaAllah bergantung masa. Mesti korang dah beli and dah khatam dah novel2 ni kan. Aku je yang tertinggal bas. Baru nak beli. Maklum lah student. Nak beli novel kena simpan duit dulu. Alhamdulillah berjaya beli novel2 ni dengan member price :)

Walaupun korang dah beli & baca kedua novel ni , korang kena baca jugak review kat blog ni. HAHAHHAA

13 Jam A380 by Evelyn Rose 


Pengantin Ekspress by Pitteriah Abdullah

Saturday, 3 August 2013

Sinopsis Novel The Wedding Breaker karya Evelyn Rose

Assalamualaikum . Selamat berpuasa. Ramadhan dah nak ke penghujung dah kan. Moga semua amalan kita sepanjang Ramadhan ni diterima. Hari ni baru free nak review novel sebab dah start cuti sem & cuti raya . Yayyyy!!!. Tapi novel yang tak berapa nak baru lah ye sebab busy sangat2.

So hari ni nak review novel The Wedding Breaker karya sis Evelyn Rose. Novel ni aku baca sinopsis je tapi tak beli pun sebab takde duit masa tu and tiba2 rezeki nak baca novel ni , iaitu , housemate aku ade novel ni , so apa lagi , baca lah kan . Jimat duit. hehehee. 
Saya memohon maaf kerana mengganggu majlis kalian. Tetapi sebelum Tengku Juwita bernikah dengan Tengku Adam, dia wajar mengetahui siapa bakal suaminya yang sebenar...” - Ariana Rose
Ariana Rose. Kehadirannya menyebabkan majlis pernikahan itu terbatal. Disebabkan gadis itu jugalah, reputasi dan status diri bekas pengantin lelaki itu menjunam jatuh di mata masyarakat. Siapa sebenarnya dia? Apa tujuannya dan siapa yang menghantarnya untuk merosakkan majlis pernikahan itu? Tak kira, dia akan menyiasatnya juga!
Akhirnya Ariana Rose terpaksa akur dengan balasan yang perlu diterimanya akibat perbuatannya itu. Semenjak bertemu dengan lelaki itu, banyak peristiwa yang tak terjangka berlaku dalam hidupnya.

“What’s so funny?”

“Talking to me?”
“Nah… just talking to the lizard. See… there… we were talking just now. I know you won’t be able to understand the lizard’s language.”
Tapi kenapa setelah berlari sejauh ini, lelaki itu masih ditemuinya? Setelah dia berusaha melupakan semua kenangan itu, kenapa lelaki itu kembali meruntuhkan azam dan semangatnya? Kenapa mesti ada nama itu dalam kamus hidupnya?!
“I’m gonna miss you… I’d rather stay by your side. Always.”
“Sayang kat abang rupa-rupanya ya?”
“Mestilah, you are my bubbly boo and a naughty one too.”
Selama ini sudah banyak perempuan yang lebih cantik daripada dia hadir dalam hidup Tengku Adam Kamil. Tapi kenapa gadis itu juga yang melekat dalam hati dan ingatannya? Adakah itu petanda yang dia memang ditakdirkan untuk dirinya?
“Satu aje kesalahan awak, Ariana... Awak dah curi hati saya.” – Tengku Adam Kamil
Bagi aku novel ni best jugak walaupun penulis nye penulis baru. Cerita x complicated nak faham. Good job to sis Evelyn. Lepas tu yang aku suka pasal novel ni , banyak gak ada ayat dalam english yang best yang mane kite boleh practice english kita. Then aku suka sebab novel ni ada selitkan betapa semua orang boleh berubah untuk jadi yang lebih baik dari sebelumnya. Macam watak Tengku Adam Kamil ni. Dia dah biasa hidup sosial since dia study kat oversea dulu. So social life dia banyak terpengaruh dengan lifestyle barat. Tapi after a few incident and jumpa Ariana , dia terus rasa nak berubah jadi lebih baik. And fyi , Tengku Adam ni muda2 lagi dah ada title dato. 
Ariana ni tak lah sejahat yang disangka ye. Mula2 baca novel ni aku ingat dia ni perosak wedding orang , rupanya ada kisah disebaliknya. Nak tau apa , sila beli & baca. Hehehehe. So bila dia dah rosakkan wedding orang , dia kena tanggung akibat dari perbuatan dia tu. Macam-macam lah dia kena tempuh sebab kerja gila yang dia buat tu. And nak dijadikan cerita , Ariana ni dijodohkan dengan Tengku Adam walaupun ada rasa benci kat Adam atas beberapa sebab. Mula2 both x tau pun dorang dijodohkan sebab x pernah jumpa , tapi ada satu hari tu Adam ternampak gambar Ariana , so dia yang tau Ariana yang akan kahwin dengan dia. Dia pun suka sangat. Ariana pulak xtau siapa bakal suami dia sebab tak pernah jumpa.
Then bila dah kahwin , ada je yang x puas hati and buat macam2 fitnah. Tapi dorang berjaya tempuh semuanya dengan baik. 
Ade lah beberapa pengajaran dalam novel ni untuk kita jadikan panduan. So selamat membaca novel ni ye :)

Tuesday, 25 June 2013

Sinopsis Novel Sebarkan CintaMu karya Ustazah Fatimah Syarha Mohd Noordin

Assalamualaikum dear visitor and readers & salam syaa'ban.




Hari ni nak review novel islamik karya ustazah Fatimah Syarha Mohd Noordin. Hari tu baru habis baca novel yang mempunyai 880 muka surat. Take times jugak lah nak habiskan sebab tebal. Ni antara novel islamik yang aku suka & sarat dengan mesej pasal poligami , pasal wanita & macam2 lagi.

Sinopsis belakang novel :

Senyum manusia itu, hanya Tuhan yang tahu ertinya. Senyum itu memang menzahirkan ceria, namun untuk kebanyakan waktu, senyum itu adalah bagi menyembunyikan rahsia hati.
Inilah novel yang cuba mengurai makna senyuman seorang manusia yang bergelar anak, ibu, bapa, isteri, dan yang bergelar suami. Indahnya, ia dihuraikan dengan Islam, dan hasilnya semuanya kembali kepada Tuhan.

Kisahnya bermula dengan Ibu Dhiya', seorang isteri taat yang tinggi ilmu agamanya, terpaksa menjadi tukang sapu di sebuah kolej swasta. Di situlah Ibu Dhiya', didatangi pelbagai persoalan hati daripada setiap golongan di kolej itu.

Ibu Dhiya' berusaha membantu walaupun dirinya juga ada rahsia, yang menanggung derita masa lalu. Ibu Dhiya' dengan ilmu agamanya, dengan penuh hikmah mendekati hati warga kolej itu bagi memberikan makna yang lebih bererti dalam senyuman mereka, dengan cara yang suci, dengan cara Islam, dan akhirnya jadilah ia, senyuman yang menyebarkan cinta.
Novel ni banyak cerita pasal poligami. Kebaikan & keburukkan poligami dalam islam. Sebab yang aku suka lagi pasal novel ni ialah banyak diselitkan hadis & ayat2 Al-Quran yang sangat berguna based on cerita yang dikupas. So basically novel ni memang patut beli untuk motivasi kita bersama. Then novel ni banyak kupas pasal kemuliaan seorang wanita. Iaitu betapa Allah muliakan wanita, jangan cepat percaya dengan lelaki , jangan sesuka hati nak terima cinta lelaki yang belum halal , sentiasa jaga maruah diri sebagai seorang wanita & banyak lagi lah mesej yang best untuk wanita. Then sentiasa percaya Allah dah sediakan jodoh yang terbaik untuk kita dunia & akhirat , so kita sebagai seorang wanita ni , mantapkan diri kita dulu dengan ilmu agama , then InsyaAllah Allah akan pertemukan kita dengan jodoh yang baik , InsyaAllah. 
So kalau nak tau lebih lanjut , dapatkan lah novel ni ye . 

Assalamualaikum & thanks :)

Wednesday, 5 June 2013

Vote For Me for DiGi WWWOW AWARDS

Assalamualaikum :)

Nak mintak jasa baik korang undi blog ni untuk contest DiGi WWWOW AWARDS. I know banyak blog yang lagi best tapi saje lah nak cuba nasib . Mana tau ada rezeki kan :).

Ni link untuk vote blog ni :  VOTE FOR ME 

Monday, 3 June 2013

Pengumuman

Assalamualaikum :)

Just nak share , kalau korang nak beli novel dengan harga yang murah like ada diskaun , korang boleh pergi kedai buku kat JALAN TAR . Ada MINERVA & KEDAI BUKU MUKMIN. Kalau kat MINERVA , selalu ada 20%. Kalau PUSTAKA MUKMIN rasa macam ada. Tak ingat pulak sebab pernah beli berapa kali je kat situ. Tapi PUSTAKA MUKMIN kadang-kadang ada banyak novel2 lama kalau korang nak beli. Selain tu korang boleh jugak beli kat website2 penerbitan novel. Antaranya KAKI NOVEL , KARYA SENI , JEMARI SENI , ALAF21 , KARNA DYA , NB KARA , BUKU PRIMA , atau kalau nak baca novel boleh KLIK NI .

Okay diharapkan info ni membantu :)

Sunday, 2 June 2013

Sinopsis Novel Gadis Edisi Terhad karya Rin Ahmad

Assalamualaikum readersss ( slang ala2 hello keekers! ). HAHHAHAHA . Don't take it seriously ye :)

Okay hari ni mood rajin nak review novel is coming. Hari ni aku rajin sampai gambar novel pun aku snap. Selalu google je. HEHEHE. So hari ni nak review pasal novel Gadis Edisi Terhad karya Rin Ahmad . Buat yang tak tau , Rin Ahmad juga merupakan penulis novel yang best iaitu Untuk Semua Dosaku. Yang ada watak Nur Lisa & Syed Azri tu. Novel Gadis Edisi Terhad ( GET ) ni pun sama best denga Untuk Semua Dosaku ( USD ). Aku dah mula suka cara penulisan kak Rin Ahmad sebab both novels dia best sangat , informative & contain so many good messages . Asyik review novel lama je , hari ni nak review novel baru. Start baca novel ni kat blog kak Rin. Then bila dah jadi novel takkan taknak beli pulak kan?

So here the novel
                                                                     *MESTI BELI* 


Jasmeen, anak perempuan kepada Tan Sri Farhan. Orangnya suka berdikari dan paling penting mempunyai hobi yang unik. Dia mengumpul semua benda keluaran edisi terhad. Cinta? Dia sentiasa takut untuk meletakkan komitmen lantas, cinta Iqmal ditolak mentah-mentah.
Fareez Ilham, anak yatim piatu yang dibesarkan oleh sahabat baik arwah bapanya iaitu Datuk Ismadi dan bekas pemandu keluarga, Atuk Syed. Orangnya amat setia dalam bercinta tapi sayang, cinta Gina kepadanya beralih arah kepada Iqmal tanpa diduga. Kehadiran Jasmeen memberi sinar tapi siapakah Jasmeen sebenarnya? Penjual kain? Tukang kebun? Arkitek landskap? Pencinta sejati?
Dalam masa yang singkat, pertemuan demi pertemuan akhirnya membuahkan rasa cinta di antara Jasmeen dan Fareez.
Mereka bercinta tanpa Fareez menyedari Jasmeen ialah Fellah Delisya, bos Integrate Landscape yang selalu dikutuk dan anak kepada Tan Sri Farhan iaitu pelanggan terbesarnya.
Dugaan melanda dalam hubungan mereka apabila Fareez mengetahui identiti sebenar Jasmeen. Mampukah sebuah realiti menepis hakikat sebuah cinta sejati? Sebuah episod luka membuat Jasmeen memutuskan untuk memberi ruang kepada Fareez dan akhirnya dia terbang membawa sekeping hati lara ke New York.

I love you Fishy.”
I love you too Cheesy.”
Aku beli novel ni hari selasa x silap and semalam baru ada masa nak baca and hari ni baru habis baca. Sama macam novel USD , ohh ye yang belum baca review pasal USD , boleh  KLIK LINK NI . Jasmeen ni wataknye dia suka kumpul semua barang yang limited edition. Banyak duit boleh lah collect barang limited edition kan. Tapi jangan salah faham , Jasmeen ni tak macam typical spoilt brat. Dia humble je sampai Fareez Ilham tak tau pun Jasmeen ni anak Tan Sri. Bila baca novel ni je aku mesti bayangkan Jasmeen @ Fellah Delisya ni Keknis ( Hanis Zalikah ). Tak tau kenapa. Dia ada adik lelaki yang bernama Fehad. Aku bayangkan Ferhad ni Hairul Azreen @ Izzue Islam. HAAHAHAHA high imagination betul !!. Gasak lah kan. Dorang ni memang close gila walaupun beza umur jauh jugak ah. Walaupun dorang ni dah biasa hidup mewah , tapi humble sangat & down to earth. Tapi tang nak kumpul barang limited edition tu yang macam agak membazair sebab biasa ah bila dah limited edition mesti ah mahal kan. Ada satu hari tu boleh si Jasmeen ni nak beli perfume Annick Goutal ( macam ni lah it spelling nye) yang berharga RM600 untuk 100ml. Aku pun baru tau minyak wangi brand ni wujud. HAHHAHAH lame me !!Lepas tu tudung dia semua stok Hermes , Gucci , LV and macam2 lagi ah brand yang x terjangkau dek minda kita orang biasa ni nak beli oii. Ada baju pergi nursery ( kebun ) pakai brand Dolce & Gabbana kalau x silap lah. Bayangkan kalau nak berjogging je dah pakai baju and seluar brand Juicy Couture and boleh plak bagi orang pinjam baju Alenxender McQueen !!? Giler ape !. Bagi anak2 yang dah biasa dengan barang berjenama ni , kalau setakat beli kasut Ferragamo , macam beli kasut kat Charles & Keith je , tu pun kekadang nak beli kasut kat situ pun fikir beratus kali , or maybe beribu kali fikir nak beli ke taknak. 
Now pasal Fareez Ilham pulak. Dia ni seorang arkitek kat Modenreka. Pernah couple dengan Gina tapi broke up sebab Gina beralih arah kat Iqmal. Tak yah lah ye nak cerita pasal Gina & Iqmal sebab x penting sangat pun. HEHEHEHE. So lepas a few incident , dia pun jumpa dengan Jasmeen. At first dorang ni pantang jumpa mesti ade je yang puas hati towards each other. At first lagi , dorang ni x tau pun dorang ada urusan bisnes , which is between Modenreka dengan Integrade Landscape. Sebabnye asal nak jumpa je takde jodoh nak jumpa. Fareez ni pulak suka pandang rendah kat Jasmeen. Mula2 dia jumpa Jasmeen as a salesgirl kat kedai kain Binwanis , masa tu Jasmeen agak kerek ah layan dia nak beli kain. Then jumpa plak Jasmeen kat rumah mommy Gina , and dia still x tau Jasmeen owner Integrade Landscape and asyik gaduh je memanjang. Nak dipendekkan cerita , a fter a few incidents , dorang ni macam dah suka antara satu sama lain since Fareez pun dah broke up dengan Gina kan. Fareez ni YaAllah sweet sangat okay walaupun kadang2 menyakitkan hati Jasmeen.Watak Fareez ni lebih kurang macam watak Syed Azri dalam USD , which is ber aku-kau dengan gf sendiri. Fareez ni plak aku bayangkan as Farid Kamil Sebab aku rasa  Farid Kamil macam sesuai sangat dengan watak Fareez Ilham. Tapi Fareez ni sweet & romantik gilerrrr hokay!!!. Nak lupa Firash Arshad jap. HAHAAHHAHAHA. Korang kena baca part apa yang Fareez buat bila dia dah start suka Jasmeen. SWEET SANGAT !!!. ( over jap ). Lepas declare je Fareez ada bagi kupon kat Meen and semua kupon tu sangat best !!. Then ada part dorang ni gaduh kecil-kecilan ( rosak tatabahasa ) and Meen pun bawa diri ke New York and the sweet part is Fareez sanggup pergi NY nak pujuk Meen. 
Gina plak ex Fareez. Gina pulak aku bayangkan as Fazura sebab rasa macam sesuai Fazura dengan watak Gina ni. Ni lagi princess sangat. Kalau Meen suka barang limited edition , Gina ni suak new arrival je. Haihh lah hidup anak orang kaya , tak payah susah2 nak fikir macam mana susah nak dapat duit kalau nak beli something. Nak apa cakap je , mommy & daddy akan penuhi impian anak-anak :)
Iqmal plak lelaki yang suka sangat kat Meen , tapi Meen anggap not more than friend. Aku x terbayang plak sape yang sesuai jadi Iqmal . 
Kalau dalam USD kak Rin Ahmad banyak cerita pasal Gemany , dalam ni banyak cerita pasal New York plak , tempat Jasmeen sambung study. So nak pegi NY  xtau bile , dapat tau pasal New York sesikit jadi lah kan :). Aku ni kalau nak review novel memang panjang , so tak best lah nak review semua kan. Kena lah beli novel baru best. Baru boleh feeling2. And , korang kena beli novel ni sebab korang kena tau macam mana and sweet ke x sweet cara Fareez nak melamar Jasmeen ni. And macam mana Jasmeen kantoi yang dia anak Tan Sri Farhan. Paling best , part Fareez bagi jam yang harganya aku rasa boleh lepas bayar duit pinjaman PTPTN aku and lepas nak bawak mak aku pergi haji. Brand ape x ingat plak sebab baru tau brand tu wujud. HAHAHHA. Sanggup keluar duit beribu belikan jam untuk Meen. Ye lah both hidup senang setakat jam beribu tu ape lah sangat kan. Celah gigi jeww. Macam adik Meen si Ferhad , baru 21 tahun dah pakai BMW 5 series. 
Aku suka watak Jasmeen ni walaupun dia dah biasa hidup mewah , tapi x berlagak macam si Gina ex si Fareen Ilham tu. Then dia bukan typical anak orang kaya yang gunakan kekayaan nak buat orang benci. 
Aku suka sangat baca novel no sebab novel ni x complicated pun jalan cerita dia. Banyak info pasal tanaman , banyak ayat2 english yang best , then setiap lagu yang Jasmeen & Fareez dedicate kat each other ada maksud yang tersurat & tersurat. Lepas tu ayat2 jiwang kat dalam novel ni semua best and deep meaning meaning. Dalam english lagi tu , lagi lah deep meaning kan. Good thing yang aku dapat dalam novel ni , walaupun Jasmeen ni anak orang kaya , tapi parents dia didik anak dorang dengan baik dengan bagi didikan agama yang baik. Then parents dorang walaupun bz , still ada masa dengan anak-anak. Dalam novel ni jugak aku tau banyak brand yang best and harga nya pun best lah kan. Ada jugak brand yang aku x pernah dengar pun  macam nama perfume yang Meen minat tu. Bila baca novel no dapat lah berangan kejap kekonon kita ni Meen. Barang semua stok branded je. Gucci lah , Hermes , Feraggamo , Chanel , Juicy Couture , Kate Spae , Proenza  Schouler , Dolce & Gabbana & many more. Best nye lah kalau jadi realiti. HEHEHE. Tapi dalam dok berangan tu , terfikir jugak , ada ke orang macam Meen dalam dunia ni , ye lah walaupun dibesarkan dnegan hidup mewah , tapi rendah diri , hormat orang lain , and macam2 lagi. Mungkin ada , tapi susah lah kan nak jumpa.  Then tau serba sedikit pasal New York, tau life arkitek macam mana and seriously watak Fareez ni ade sama sikit dengan my dream guy. HEHEHHEE . Moga Allah dengar doa hambaNYA ini :). 
Aku ni kalau review novel memang bukan review. Panjang berjela nak explain. Lagi2 kalau novel tu best sangat. Senang cerita , korang memang kena beli novel ni sebab best sangat !!!. Tahniah kat Kak Rin sebab hasilkan novel yang best sangat!!. Semoga Allah permudahkan kak Rin hasilkan novel yang best lagi macam USD & GET. 

Keknis @ Hanis Zalikha versi bertudung sebab Meen bertudung as Fellah Delisya & Jasmeen in my imagination :D
                                    Source : Fb keknishttps://www.facebook.com/haniszalikhaFB?fref=ts
Source : Google image

Source : Google image
Watak : Tak berlagak , baik , sopan , suka collect barang limited edition , setia 
 Farid Kamil as Fareez Ilham
                                                              Source : Google image
Watak : Mula2 kerek & annoying , handsome , arkitek , x tinggal solat , nakal tapi romantik dengan Meen , sayang gila kat Meen

Fazura as Gina  
                                                                Source: Google image
Watak : Susah nak dengar nasihat , nak makan kat tempat mahal2 je , tak gedik sangat pun , kena dengar cakap dia je

Hairul Azreen or Izzue Islam as Ferhad



                                                                Source : Google image
Watak : adik yang sayang kat akak dia , x playboy , suka buli Meen tapi bukan buli yang serius :)
* p/s :Kalau novel ni di-adaptasi pun best sangat !!.

Okay Assalamualaikum & terima kasih !! :D