jom klik ni untuk menjadi yang pertama untuk mengetahui tentangnya

Thursday, 25 February 2016

Review Novel Bimbo karya Rin Ahmad

Assalamualaikum dunia . Hehehe. Korang sihat ?.


Okay sekarang iolss nak review novel Bimbo yang dah dibeli & dibaca pada Januari tahun 2015. Dah setahun baru nak review !. Bz uolss :). Ni pun baru ada kerajinan nak review sebab novel ni akan di adaptasi soon !!. Exited ke tidak ?!!.

Seperti biasa novel karya kak Rin Ahmad semestinya tidak mengecewakan. So iolss assume ramai yang dah beli and baca novel Bimbo. Ke ada yang belum? Ok kepada yang belum , ni iols nak review ni ha.

So Bimbo ni kisah Elsuraya & Dani Ikram yang bagi iols sangat sweet oka perjalanan cinta dorang. cewah !. tapi betul , iols suka watak Dani , lagi2 watak ni nanti Shaheizy Sam pegang. ko ghase??.

ok ok . Elsuraya ni dia salah berdendam . punya lah lama dia dendam kat Azad , yang kononnya telah langgar parents dia , nak pulak aunty rose mintak dia kahwin dengan Azad. dan dalam masa yang sama Dani dah mula jatuh cinta kat Elsuraya . dalam meeting pun nak sweet2. haha. Elsuraya pula mula2 macam  layan tak layam je Dani ni. ye lah mana nak stress fikir pasal kena kahwin dengan Azad.

tapi Dani jenis tak cepat give up. macam2 dia buat nak dapatkan cinta Elsuraya. bagi washlet lagi. haha. the way dia propose Elsuraya pun kemain tau.

so nak dipendekkan cerita , Elsuraya dah tau siapa sebenarnya yang buat parents dia accident. siapa orangnyan? jeng jeng jeng. hahah ala ok lah iols bagi tau siapa.Dani lah orang nya. so berlaku sedikit masalah lah hubungan Dani-Elsuraya. even adik Dani pun salah faham dengan Elsuraya, Elsuraya pun salah faham dengan Dani. banyak salah faham lah gitu. hehe.

seriously and honestly, Bimbo ni satu lagi karya kak Rin Ahmad yang iolss bagi 10/10 sebab takde watak ketiga yang nak ganggu hubungan dorang. haha. boring kan kalau ada yang nak kacau je. lagi satu best pasal Bimbo, iolss baru tau pasal penyakit Bell Palsy yang Dani hadapi. dan paling best, hadiah Dani bagi kat Elsuraya lepas dorang kahwin. stay in Tanah Suci :'). seperti biasa , cara kak Rin tulis novel , easy to undersatnd. takde ayat yang cheesy melampau atau tak make sense. huhu. semua ayat mudah difahami and seronok nak baca.


kalau korang iols tak tau lah, iolss dah beberapa kali re-read Bimbo ni sebab best and terbayang2 diri ini Elsuraya . hahha. dan berangan nak dapat jodoh macam Dani. hehehe. jangan kecam sis !.


so sama-sama lah kita nantikan drama adaptasi dari novel Bimbo yang akan ditayangkan kat channel astro ria tapi dengan tajuk "Aku Bukan Bimbo"bermuula 29 Feb 2016 ni. exited uolss !!

Antara watak2 dalam drama Aku Bukan Bimbo yang iols tau

Elsuraya - Nadiyaa Nisa

Dani Ikram - Shaheizy Sam

Azad : Zahiril Adzim

Didi - Adik Anzalna ( sorry x ingat nama dia)




2 comments:

Yaziidah Azwar said...

are u selling this novel? :3

sinopsis novel said...

Sorry I'm not . heee. Tapi kalau ada rezeki lebih , popular sekarang ada buat sale novel Bimbo :)