jom klik ni untuk menjadi yang pertama untuk mengetahui tentangnya

Friday, 18 October 2013

Sinopsis Novel Dekatnya Cinta ( Adam & Hawa 2 ) Karya Aisya Sofea

Assalamualaikum wahai pembaca blog :)



Akhirnya novel yang di-order masa puasa hari tu dah dapat. I'm sure ada yang dah beli. Ni pun baru ambik kat post office sebab masa pos laju datang tu takde orang kat rumah nak sign. So masa tu dok tunggu je mana lah novel ni x sampai2 lagi sebab beriya order awal konon nak jadi antara yang pertama nak dapat & baca novel ni . HAHAHA . So hari ni baru ada masa nak baca novel ni sebab busy cari infor untuk assignments. Hari ni mula baca hari ni jugak habiskan sebab exited nak tau kesudahan nya. Caya lah 1 hri je habiskan baca novel. Cuba kalau baca Al- Quran. 1 - 2 page je. hehehhe

Okay macam mana aku enjoy baca novel Adam & Hawa , macam tu lah jugak aku enjoy baca novel sekuel nya. Penulis garap jalan cerita lagi mendalam untuk setiap character. Especially watak Ain Hawani & Adam Mukhriz. Then ada Arrisa anak dorang tu . Lagi banyak conflict dalam novel kedua ni. Ain Hawani terpukul dengan kedegilan sendiri , iaitu sebabkan nak kejar title doktor , dia pun decided nak continue DBA , iaitu atas dari Phd. Mula2 Adam Mukhriz x bagi sebab takut dia x dapat galas tanggungjawab as a wife , mother , a lecture and student dengan baik. Tapi biasa lah Ain Hawani kan . Degil. Adam Mukhriz pun x nak izinkan jugak dia sambung DBA sebab dia rasa macam susah nak tolak permintaan Ain Hawani. So bila dah sambung DBA tu , macam2 yang terjadi and muncul lah babak2 yang sangat menyentuh hati bagi 2 pasangan ni. Nak tau apa , kena lah baca , bagi saspen sikit. heheh. Yang si Adam Muhkriz pulak dengan ego nya yang tinggu yang taknak dengar penjelasan Ain Hawani. Last2 menyesal dengan perbuatan sendiri. Then mama Am & Erin  yang ade konflik dengan Ain Hawani sebab satu peristiwa. 

Bab awal2 , sweet je dorang ni like Am bawak Ain holiday cum honeymoon kat Switzerland naik hot air ballon , bungee jumping and manu more sweets moment. :). And boleh diakatan Am makin sweet & romantik dalam novel sekuel ni. Masa baca memang terbayang2 Nadiya Nisa & Aaron Aziz je. Sebab dorang yang pegang & bawa character ni kan. Bila ada part Am marah sangat kat Ain , terbayang ekspresi muka Nadiya Nisaa kena marah dengan Aaron Aziz. 
Ada a few new character untuk sekuel ni. Seperti Zulaikha secretary Am  yang annoying , Danial husband Erin yang baik , Mok Nah yang baik , Nadhirah kawan lama Ain Hawani , Prof Yusoff yang dikatakan ada affair dengan Ain Hawani & Jerry yang jadi punca kena Am & Ain bergaduh besar

Then watak Eja pun dikembang kan dengan baik , iaitu dah kerja as an accountant and Suria yang dah sambung degree kat Amerika

Kesimpulannya novel Dekatnya Cinta ni tak  membosankan. Banyak pengajaran yang boleh diambil such as jangan cepat jump to a conclusion , but tanya and siasat betul2 dulu , then jangan ambil kesempatan bila someone tu ada problem , especially personal problem. Then as a wife , keizinan & restu suami tu penting sangat. Walaupun i belum kahwin , tapi kena lah jadikan tu sebagai pengajaran kan. Then apa yang aku suka ialah , Am & Ain sentiasa cuba nak jadi the best husband and wife & the best parents untuk their only daughter. Am sangat family man , dia suka makan masakan isteri dia , then Ain pulak sentiasa cuba jadi the best wife untuk Am dengan masak lauk kegemaran Am. I wish i can be like Ain Hawani bila dah kahwin nanti. Tapi taknak lah ikut kedegilan dia tu. HEEEHEHEH. 

So memang tak rugi pun beli novel ni. Selamat membeli & selamat membaca :)

Assalamualaikum :)

Friday, 11 October 2013

Friday, 4 October 2013




Assalamualaikum. Regarding preloved novel yang i nak jual . Actually rasa bersalah sebab harga nak dapat pre-loved novel pricey sikit dari original price. Kalau korang perasan , i put reasonable price. But what make it mahal is the postage. You guys boleh takyah nak bayar postage pos laju kalau korang agree i pos biasa je novel tu dalam envelop . Ok tak ?

Pre-Loved Novel Need a New Owner PART 1



Condition : 9/10 come with bookmark
Original price : RM 23 ( MAC 2012)
My price : RM 20 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL

Cinta hadir tanpa diundang. Sekeras mana pun kita cuba menolak namun perasaan itu tetap hadir dalam diri. Ikram nekad tidak mahu jatuh cinta lagi setelah kecewa dengan cinta pertamanya. Kehadiran Syafiqah berjaya membuka hatinya, namun ego membatasi segalanya. Dalam diam dia jatuh cinta, namun sukar melafazkan kata indah itu. Hanya gurauan menjadi pembual bicara.

            “Duduk dalam bilik aircond pun rasa panas ke? Ni kulit orang ke kulit buaya ni? Pelik betul. Macamlah kau sorang  je yang putih. Aku pun putih juga tapi tak ada merah macam kau pun. Orang kata, kalau muka kita tiba-tiba merah bila berdepan dengan seseorang, tu tandanya kita sukakan orang tu. Itu kata oranglah, aku tak kata. Kau suka kat aku ke?” - Ikram

            Gurauan demi gurauan membuatkan hati wanita Syafiqah sering terusik. Dia turut mempunyai rasa yang sama namun cuba menepisnya. Bagi Syafiqah, cintanya hanya milik Khairil, teman sewaktu zaman persekolahannya meskipun Khairil sedikitpun tidak mempunyai perasaan terhadapnya.

            Keadaan semakin keruh dengan kehadiran Amalina, bekas kekasih Ikram yang kembali menagih cintanya. Begitu juga dengan kehadiran Khairil yang mula menyimpan perasaan pada Syafiqah. Sedangkan itulah gadis yang amat dibencinya pada suatu ketika dahulu.

            “Bakal isteri!!! Baru bakal isteri tapi kau dah nak berlagak. Kalau dia bini kau sekalipun bro,  aku tetap akan rampas dia dari kau. Aku tak pernah jatuh cinta, dan sekali aku jatuh cinta selamanya aku akan menyintai dia!!!” - Khairil.

            Perasaan cemburu dan syak wasangka seringkali menjadi permainan. Pelbagai konflik mula timbul dan menjadi rencah dalam kehidupan mereka. Apakah kesudahan cinta mereka? Berjayakah Amalina memiliki semula Ikram? Dapatkah Khairil memikat hati Syafiqah? Dan apakah pengakhiran hubungan Ikram dan Syafiqah?




Condition : 8/10 come with bookmark
Original price : RM 19.90 ( 2012)
My price : RM 15 WITH POSTAGE  
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL

Kerana kasih sayang seorang sahabat dan tentangan keluarga, Dian Aruni berpisah secara rela dengan Engku Izmier. Namun takdir mempertemukan mereka semula secara tidak diduga. Kasih Engku Izmier kembali bertaut tetapi tidak berani diluahkan lantas dia memendam perasaan dalam diam. Tetapi sebuah peristiwa telah memalukan keluarga Engku Izmier di mata masyarakat melalui media. Dian Aruni yang tidak sanggup melihat keluarga Engku Izmier dimalukan telah meminta pertolongan daripada Zariff, sepupunya dengan menawarkan diri menjadi suri hidup Zariff. Apabila semua masalah keluarga Engku Izmier selesai, Engku Izmier merayu cinta Dian Aruni semula. Apakah kesudahan cinta Engku Izmier? Siapakah yang bakal memiliki Dian Aruni?


Syukur TUHAN, aku bertemu Dian semula. Terlalu banyak perkara yang ingin aku adukan padanya. Dan selebihnya kerana aku masih cintakan dia. - Engku Izmier



Terperasankah Engku Izmier yang dia memotretkan wajahnya yang asyik memandang ke arah lensa kamera, seolah-olah sedang mengintai aksi si pelaku yang sedang mencuri gambarnya untuk dirakamkan? Ah, minta-minta janganlah! Mungkin Engku Izmier sekadar ingin menduga. - Dian Aruni



“Abang tahu abang dapat cinta Dian dengan cara ni tapi abang tak rasa Dian ikhlas dengan abang. Dian terpaksa demi Mier, kan?” - Zariff





Condition : Like new ( 9/10)
Original price : RM 24.90 ( 2012)
My price : RM 20 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL
Wajah manis Salina pasti bertukar warna hijau kelat setiap kali bersua muka dengan insan yang bernama Aizam Zafran. Panggilan nama yang tidak tercatat di dalam surat beranak menyemarakkan lagi api kemarahan di jiwa Salina. Sekelat-kelat wajah Salina namun tetap manis di mata Aizam dan membangkitkankan rasa sayang di hati. Namun sikap Aizam yang menyakitkan hati Salina menenggelamkan perasaan cinta sejati Aizam. Apatah lagi Salina dipertemukan kembali dengan cinta yang terlondeh di tengah jalan sepuluh tahun yang lalu.


Condition : 5/10 come with bookmark because this novel have been with me for almost 5 years :)
Original price : RM 19.90 ( 2012)
My price : RM 13 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL

PERTEMUAN tanpa dirancang telah membuka pintu hati Arianni untuk mengenal erti cinta. Apatah lagi, lelaki itu berjanji menjadikan dia sebahagian hidupnya, berjanji bahawa segalanya mampu ditangani dan berjanji akan mempertahankan cinta mereka.

Namun, kasih yang disulam, janji yang dimaterai terlerai akhirnya bila terbongkar satu rahsia yang tidak terduga. Sebagai wanita bermaruah, Arianni nekad menoktahkan segala impian. Cinta pertamanya harus dibuang jauh daripada kotak ingatan. Lelaki itu bukan untuknya.

Tahun berlalu... hadirlah lelaki baru dalam hidupnya. Sayangnya, pintu hati dia masih tertutup rapat. Rasa terluka itu masih ada. Baginya, cinta kedua tidak membawa sebarang makna; tiada keikhlasan, tiada kejujuran. Lalu bagaimana? Selama manakah lagi harus dia tunggu untuk mengecap nikmat kebahagiaan? Terlalu memilihkah dia?


Condition : 8/10 come with bookmark
Original price : RM 18 ( 2011)
My price : RM 12 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL
Nur Aisyah, gadis manis bertukar imej tomboi untuk mengelakkan diri daripada dibuli oleh orang kampung. Dia yang dipanggil Syah terpaksa berhenti sekolah dan bekerja untuk menyara lima orang adik-adiknya selepas kematian ibu bapanya. Pada malam semasa pulang bekerja, dia telah bertembung dengan kereta Shafiq yang membawa kepada pergaduhan besar di antara mereka. Semenjak itu, Syah mengisytiharkan perang ke atas Shafiq. Secara kebetulan juga Syah telah menyelamatkan nyawa Datin Zulaikha, seorang wanita kaya yang baik hati dan juga  ibu kepada Shafiq.  Kesengsaraan hidup Syah telah menyentuh hati Datin Zulaikha dan cuba untuk membalas budi baik gadis itu dengan mengambil Syah dan adik-adiknya sebagai anak angkatnya tanpa pengetahuan lelaki itu. Bagaimanakah reaksi Shafiq?



“Apa ni? Nak cari gaduh ke?”

“Apa dia? Aku buat apa?” 

“Kau luku kepala aku tu kenapa?”

Bolehkah mereka berdamai? Bolehkah Shafiq menerima Syah dan adik-adiknya? Adakah Syah akan selamanya menjadi tomboi dan bersikap dingin dengan Shafiq?

‘Akulah Cinderella’ ada jawapannya.

RESERVED
Condition : 7/10 no bookmark

Original price : RM 18 ( 2009)
My price : RM 10 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL

BUKAN kehendak Natasya menerima Zahim, tetapi itulah tanda pengorbanannya sebagai seorang anak. Perginya Zahim tanpa sepatah kata juga bukan pintanya, tetapi itulah hidup yang ditakdirkan ke atasnya. Bagi Natasya, andai takdir memisahkan mereka, takdir jugalah yang bakal menemukan mereka kembali. Jika diberi peluang meminta, akan dipinta agar mereka tidak dipertemukan

lagi buat selama-lamanya. Mengapa perlu ada pertemuan lagi di saat hati sudah hampir merelakan perpisahan? “Rasanya, ikatan ni langsung tak bererti buat kita berdua. Jalan yang terbaik, putuskan saja.”



Namun, takdir ALLAH tiada siapa yang dapat menduga. Kerana pengorbanan juga, sekali lagi dia terpaksa menerima Zahim kembali, tapi di saat dia mula mengecap rasa bahagia bersama, sekali lagi kepercayaannya dikhianati tanpa belas. Apakah semua pengorbanannya selama ini tidak memberi apa-apa makna pada Zahim? Lantas, apa sebenarnya yang dia mahukan? Kalau bahagia seorang suami bukan pada isteri, di mana letaknya bahagia itu?



Peliknya cinta... walau dilukai berkali-kali, hati masih mampu menyayangi. Sekalipun parut kelukaan itu mencacatkan, namun cinta di hati hanya akan berhenti bila nyawa dan roh diangkat ke langit. Dia percaya; “Isteri yang baik akan menerima suami seadanya. Isteri yang solehah akan mengikut kemahuan serta kehendak suami setulusnya dan isteri yang sempurna akan sentiasa cuba menyempurnakan diri sendiri demi kebahagiaan suaminya.”




Condition : 8/10 no bookmark

Original price : RM 19.90 ( 2009)
My price : RM 12 WITH POSTAGE
IF INTERESTED , PROVIDE ME THE NOVEL TITLE YOU WANT TO PURCAHSE & YOUR DETAILS AT zubaidah91@gmail.com WITH  
TITLE PRE-LOVED NOVEL
DANIA, gadis kota yang liar, mengandung anak luar nikah. Akibat nya, papanya, Datuk Safuan mendesak agar kandungan itu digugurkan. Namun, kerana tidak mahu menanggung dosa, mamanya, Datin Kay terpaksa melarikannya ke Pusat Perlindungan Wadi Saffiyyah, tempat perlindungan gadis-gadis bermasalah sosial.

Sepanjang tinggal di Wadi Saffiyyah, Dania sentiasa bermunajat kepada ALLAH. Walaupun dosa yang ditanggung selama ini tidak mampu mengembalikan lelaki yang bertanggungjawab atas kandungannya itu, dia pasrah. Baginya dia harus meneruskan kehidupan sehingga anaknya lahir.

Dalam diam, dia terpaut pada sifat-sifat mulia Ustaz Iqbal salah seorang tenaga pengajar di Wadi Saffiyyah. Namun, bila difikirkan, mana mungkin dirinya yang kotor jatuh hati pada insan semulia Iqbal? Sehinggalah suatu hari, dia menerima hadiah pemain MP3 dan al-Quran kecil daripada lelaki itu.

Apakah maknanya ini? Adakah Iqbal juga mempunyai perasaan yang sama terhadapnya? Iqbal pernah menyatakan kepadanya bahawa dia harus mencintai ALLAH dan Rasul-NYA terlebih dahulu sebelum dia mencintai sesama manusia. Dania bimbang dengan kenyataan ini. Takut dia bertepuk sebelah tangan.


Pre-Loved Novels



Assalamualaikum .. As promised , hari ni i akan list out pre-loved novels yang nak dijual. Take note ya this are pre-loved novels , so don't expect it will be like new but don't worry i will make sure to check the condition of the novels before i'm selling to you. Most are oldie novels and some are new. Not so new just a new author. HEHHEHE. I will state the condition and price . Do click at the label ya.