jom klik ni untuk menjadi yang pertama untuk mengetahui tentangnya

Sunday, 20 January 2013

Sinopsis Novel Untuk Semua Dosaku karya Rin Ahmad

*MESTI BELI!!!




Assalamualaikum

Aku sambung kat page baru lah ehh sebab kang taip kat entri sebelumnya nampak panjang sangat pulak review aku. Sape yang nak baca sinopsis novel ni klik ni .

Seperti yang korang baca kat sinopsis , novel ni watak utamanye Nur Lisa & Syed Azri. Dorang ni study lat Jerman. So kat sana dorang ni kira tidur satu bilik lah. Oh ye novel ni agak 18SX jugak lah bagi aku sebab ade sesetengah cerita dia x elok kalau budak2 baca. hehe. Actually bukan plan dorang pun nak duduk satu bilik kat bilik kat Jerman tu or dorang call studio. Ni semua rancangan jahat si Nur Lili adik si Nur Lisa yang prank kakak. Adik dia jahat giler. So bila dah satu bilik takkan takde ape2 perasaan kan. Nak pulak kat luar negara then masa tu kononnya masih muda so nak enjoy je. Nur Lisa ni pulak come from broken family. After parents dia divoorced , dia stay dengan mak dia. Syed Azri pulak comes from family yang agak terhormat. Agak pandai agama , tapi tak amalkan. Okay takyah kot ye nak cerita pasal parents dorang ni sebab tak penting pun . Haahhahaa. 

Nur Lisa sangat lah wild kat Jerman. Ape je dia x buat kat Jerman dengan Syed Azri. Minum arak masa octoberfest , kissing2 , & many more. Korang kena baca sendiri lah eh. Syed Azri pulak walaupun dia pun agak liar & layan semua perempuan macam dah jadi isteri dia , tapi Nur Lisa the only girl yang dia sayang sangat2. Lagi satu Syed Azri ni seorang yang sangat cemburu. Dia cemburu dengan Tengku Akhbar yang minat jugak kat Lisa. Tapi Lisa tak minat pun Tengku Akhbar ni atau dia panggil Kebar. , tapi dia just take advantage atas kekayaan Kebar. 

Paling ekstrem , Nur Lisa ni boleh pulak dia tolong Syed Azri habiskan arak masa event octoberfest. So bayangkan betapa bebas nye life Nur Lisa ni. 

Dipendekkan cerita , Nur Lisa dapat hidayah dari Allah untuk berhijrah lepas jumpa dengan Lydia. So Nur Lisa pun berubah lah sikit2 like dah x pakai seksi2 , mula solat & mengaji and Alhamdulillah dia berubah dari seorang gadis yang liar , suka minum arak , duduk sebilik dengan lelaki , berubah jadi muslimah. Tapi Syed Azri still the same Azri. 

Biasa lah kan bila kita nak & dah berubah jadi baik , mesti ade je suara2 sumbang kan. Sama ah cam Nur Lisa. Bila dia berubah jadi baik Syed Azri siap2 perli2. Ni ayat yang agak pedih ah Syed Azri cakap kat Nur Lisa 
Please....”
“Tolong hormat saya. Perlu ke saya merayu agar awak menghormati saya or should I say even if we’ve been
together thousands years, the fact is you are not my husband. Awak tak halal untuk saya. Dan saya pejam mata
untuk kisah silam kita.”
“Lisa!”
I better get going before things become worse.”
It’s worse already and I hate when you pretending to be good when I know who you are inside out.”
Then hate me.” Bergegar dada Nur Lisa mendengar perkataan ‘pretending’.

Pedihh kan ayat Syed Azri. Lagi2 orang yang kita sayang cakap macam ni bila kita nak berubah. Ending nye semestinya korang kena baca. haha. Baru lah best kan. :)


Kalau tulis panjang2 nanti orang boring pulak kan. So based on my reading of this novel , novel ni banyak jugak selitkan mesej yang bagus. Antaranya bila study kat luar negara takde mak ayah x semestinya kita boleh buat sesuka hati je sebab Allah ade kat mana2. Remeber that. For me too. Lepas tu dugaan nak berubah tu memang kuat & kita kena sentiasa berdoa supaya Allah mudahkan semuanya.

Conclusion nye novel ni memang best giler !!!. 

3 comments:

Sarah said...

Novel yg saya kira terbaik. Olahan cerita mmg brbeza dari novel lain. walapon hidup liar, Lisa tetap tdk menyerah mahkota sbb tu azri boleh termalu sendiri bila nk beli 'alat' bodoh! yg sebenar Lisa ade the Mary!

tahniah pada penulis Rin Ahmad, nama dia ni agak tak le popular tapi bila bace USD rase ehh budak ni punyer ilmu yg agak luas! tabek beb!

sinopsis novel said...

Hi sarah :)
yes novel ni antara novel yg sarat dgn mesej especially for us girl. USD ni punye olahan cerita mmg lain sikit dari novel sebelum2 ni. Kite pun dpt tau serba sikit pasal Jerman. :)

Tq sarah :)

Siti Fatimah Abd Hamid said...

Best novel ni