jom klik ni untuk menjadi yang pertama untuk mengetahui tentangnya

Friday, 13 July 2012

Sinopsis untuk novel Kasihku Abadi karya Shanika Latisha



Sinopsis berdasarkan "back cover" novel ni ialah Wana yang pernah putus tunang menyerahkan soal jodoh pada keluarganya. Antara rela dan terpaksa, dia menerima Risyam sebagai suami. Rumahtangga mereka diserikan dengan sepasang anak kembar Rayyan dan Ranis. Ternyata, pilihan keluarga juga membuahkan cinta dan bahagia.

Kegembiraan mereka dirampas bila Risyam disahkan mengidap HIV positif akibat pemindahan darah. Risyam yang amat kecewa menganggap ini sebagai malapetaka. Namun, Wana dan seluruh keluarganya memberikan sokongan moral agar Risyam tabah meneriskan hidup.

Konflik antara Wana dan Risyam terjadi dengan kemunculan Haiqal, bekas tunangan Wana. Lelaki itu cuba menggoda Wana agar kembali ke pangkuannya. Dengan cara halus, dia memporakperandakan rumahtangga Risyam dan Wana. Namun, keimanan suami isteri ini yang sabar, berjaya menangkis kejahatan manusia.

Dalam doa ada harapan, dapatkah mereka terus menyulam kasih?


serba sedikit info tentang novel ini ialah ia ditebitkan pada sekitar tahun 2003 , so lebih kurang 9 tahun dah novel ni diterbitkan . Tetapi aku baru membacanya semalam kerana novel ini takde dalam koleksiku . Aku pun tertanya-tanya kenapa dlm byk2 novel , novel ni aku takde . hehe . Aku dapat novel ni pun dari ibu saudaraku yg bwk balik rumah pada minggu lepas . Mungkin sebab penulisnya aku kurang kenali , maka aku takde novel ni . Okay bukan tu yg nak diceritakan . First time aku baca sinopsis novel ni aku dpt rasa novel ni best . Hasil pembacaan aku mengenai novel ni ialah betapa tabahnya Wana , iaitu heroin novel ni . Wana dalam novel ni digambarkan sebagai gadis biasa yg putus tunang dan bersedih atas kejadian tesebut . Ye lah sape yg x sedih kan bila putus tunang . Walapun aku belum bertunang , even takde kekasih hati lagi , tapi kisah Wana ni aku bayangkan kalau aku berada dalam situasi dia . Sebabkan taknak tengok Wana ni sedih je , so Paksu & Maksu dia cuba menjodohkan Wana dgn Risyam . At first biasa ah kan , sape nak kahwin paksa @ kahwin dgn org yg kite x kenal tp Wana still setuju jgk . Same jgk dgn Risyam . Tapi x mcm novel2 lain , hero utk novel ni takde gf mcm novel2 lain . Hehee. So bila dtg merisik Risyam ni boleh kata dah terpikat ah kat Wana . So dipendekkan cerita , maka kahwinlah Wana & Risyam . Memula biasa ah x dpt biasakan diri *ewah aku ni cerita mcm dah ade pengalaman je kan* hehe . Tapi i tell uolls , Risyam ni sgt lah baik woiii , sabar je walaupun Wana x boleh accept dia lagi & even Wana still ingat kat ex dia . Tapi lama-lama dorg pun dah ngam and dikurniakan cahaya mata . Kembar lagi tu .

Dorang memang a very happy family sampai lah satu ketika Risyam disahkan menghidap HIV positif . Uikss jgn misunderstand , Risyam ni bukan lah spt yg korang sangka . Dia dpt penyakit ni masa dia eksiden kat New York . Aikk ,ape kena eksiden dgn HIV ?? sabar jap belum habis cerita lagi ni . Kenapa & mcm mane dia eksiden , sila lah baca novel ni ye sbb nnt nak cerita takde thrill lah kan . HEHE . Then masa tu dia kekurangan darah so doktor kat sane pun main bedal je masukkan darah tah sape2 yg ade HIV kat Risyam . Masa tu hanya Allah SWT je yg tau perasaan Risyam . Dipendekkan cerita lagi , Alhamdulillah semua family member Risyam & Wana bagi full support kat Risyam ni . Then ex si Wana , Haiqal muncul sbg seorang doktor kat tempat Risyam dirawat . Dipendekkan cerita lagi , Hiaqal ni jahat wehh dia gunakan penyakit Risyam as a reason dia nak kat Wana balik and he even sihirkan Wana & Risyam wehh sampai Wana tu benci tgk Risyam . ishhhh ape ke jahat bebenor Haiqal ni . Tapi Alhamdulillah berkat doa kpd Allah SWT , Wana & Risyam ni happy balik . 

Dipendekkan cerita lagi , keadaan Risyam masa tu makin teruk dan ape yang aku sedih sgt masa baca novel ni , umur Risyam x panjang dan dia meninggal dunia. Masa aku baca tu aku bayangkan aku kat tempat Wana . Ok x boleh nak cerita byk lagi sebab nanti aku beremosi pulak . 

Ape yg dpt aku rumuskan mengenai novel ni ialah , betapa tabahnya Wana hadapi situasi mcm ni . At first dia kehilangan anak ketiga sbb mase pregnant tu dia terjatuh , korang bayangkan lah perasaan dia mcm tu kalau korang kat tempat dia , walaupun dalam novel je , tapi bayangkan kalau korang hadapi situasi yg same . Ok aku x dapat bayangkan . Then tabah lagi bile suami dia disahkan ade HIV positif . 

* nak tau lebih lanjut pasal kisah seterusnya , korang baca lah sendiri supaya korang lebih feel . Ye lah takkan nak cerita semua kan , nnt takde feel lah kan . 

p/s : ni novel yg aku baca smpai sedih sgt lepas novel Andai itu Takdirnya. hee

1 comment:

AINA SHAHEERAA ABDUL KADIR said...

sis, masih ade x novel ni? if ade, boleh x jual pd sy? sy da call karangkraf tp novel ni da x diproduce lg. manuskrip pn da xde. if sis nk jual, kindly sms sy at 0177213304. thanks sis.