jom klik ni untuk menjadi yang pertama untuk mengetahui tentangnya

Friday, 17 May 2013

Sinopsis Novel Pilot Cafe karya Ahadiat Akashah

Pilot Cafe

Assalamualaikum & hai !!!. Bertemu kite lagi ye. Okay as promised , hari nak iolsss nak buat review pasal novel yang insyaAllah akan difilemkan. Bila ? Tak sure lagi sebab still dalam pembikinan. Tapi antara pelakon yang akan terlibat ialah Fahrin Ahmad , Eizlan Yusof , Neelofa , Izara Aisha. 

Sekarang baru ada masa nak update sebab dah start semester break. InsyaAllah will do my best untuk review seberapa novel yang iolss mampu nak review ye. 

Ok back to the main point , bagi aku novel ni best jugak ah dia punya jalan cerita walaupun mula2 agak bosan jugak ah. Tapi ada pengajaran yang berguna jugak dalam novel ni. Novel ni melibatkan beberapa watak utama , iaitu hero nye Ameer Reeza , Maya , Sharmila , Dr Khaleed & Rashid. 

Eh lupa plak nak cerita pasal sinopsis novel ni. Novel ni dah agak lama dikeluarkan cuma sekarang baru orang perasan akan kehadiran novel ni sebabnya dah nak jadi filem. hehe. 

kehidupan ini bermula di mana-mana
tak menetu indah ataupun gundah
bila MAYA kehilangan jantung hatinya , 
dia bertemu AMEER
lelaki yang hanya tau menodai cinta
bermula dengan SECANGKIR KOPI PANAS DI PILOT CAFE
segala-galanya berubah untuk mereka berdua
AMEER mula merasai apa itu cinta , manakala MAYA  belajar untuk menolak cinta yang suci
bagaimanakah berakhirnya kemelut dua insan yang sudah mula memutik bunga-bunga cinta ini.
SHARMILA , DR KHALEED , dan RASHID, mereka pula insan-insan yang terperangkap dalam kemelut cinta ini

So amacam best tak sinopsis nye ? Serba sedikit pasal novel ni , mengisahkan pasal AMEER REEZA yang digambarkan sebagai lelaki yang perfect dimata perempuan. Ameer ni seorang pilot yang kira cam hebat ah. Dia salah gunakan kehansome-man ( rosak tatabahasa jap ) dengan mempermainkan perempuan. Dia anggap perempuan ni macam tukar baju je. Tapi ade kisah kenapa dia layan perempuan macam tu. Nak tau sebab ape , kena lah baca ye. Hehe. Lepas incident bestfriend dia mati sebab terhempas kapal terbang , Ameer macam dah agak insaf and dah taknak jadi pilot. So dia pun bukak ah Pilot Cafe. Kenapa Pilot Cafe ? Sebab dalam novel ni digambarkan cafe tu direka ala2 dalam kapal terbang lah. So kafe ni konon macam high class nye cafe lah and very well-known. Ameer ni walaupun yang hado je , tapi dalam diri dia ade gak terdetik nak berubah bila kawan dia mati terhempas tu. So dia pun berubah sikit2 lah.

Then pasal MAYA plak. Maya ni gadis kampung je. Bf dia RASHID. Maya ni boleh kira innocent gak ah. Sebabkan sayang sangat kat si Rashid , dia pun serahkan diri dia. Tapi biasa ah lelaki kan , bila tau je Maya pregnant , dia suruh gugurkan. Maya taknak ah sebab dia fikir dosa zina pun tak tertanggung , ni kan plak dosa gugurkan bayi yang tak berdosa langsung. So dia agak kecewa ah dengan Rashid. Dipendekkan cerita , Rashid ni bawa diri kemana tah and tinggal lah Maya sensorang kat kg dengan bapak dia yang garang giler , mak dia and adik-beradik dia. Sebab taknak bagi family dia tau yang dia pregnant , dia pun macam randomly je nak g kl. So bila dah sampai KL tu , mula2 dia kena tipu dengan taxi driver yang sangat tak berhati perut. Dia nak jual Maya kat club. Maya pun bila tau je yang dia kena jadi pelayan , terus dia lari and sampai lah dia kat Pilot Cafe. Then kat situ ah dia jumpa dengan Ameer. Ameer ni lah yang jaga Maya dari dia mengandung sampai lah dah lahirkan anak. Dalam diam Ameer ni dah jatuh cinta dengan Maya. Tapi Maya tolak sebab cinta dia masih kat Rashid. Ameer agak kecewa tapi dia redha je. 

Then muncul plak watak SHARMILA . Sharmila ni digambarkan sebagai wanita yang seksi & cantik dimata Ameer. Dia one of sterwardess kat tempat Ameer kerja. First time pandang Sharmila , Ameer rasa macam something je. Dia rasa Sharmila macam yang paling cantik ah antara perempuan2 yang dia dah tidur semua tu. Sharmila pun same terpesona dengan ke-handsome-man Ameer. Sebabkan ikutkan nafsu , dorang pun terlanjur and biasa lah lelaki , bila perempuan tu dah mengandung , mana nak mengaku tu anak dia. Sharmila pun rasa macam nak gila je bila Ameer buat macam tu. Tapi Ameer rasa macam bersalah sangat bila Sharmila dah bawa diri. Masa bawa diri tu Sharmila pun jumpa dengan DR KHALEED. Lepas tu dorang pun kahwin. Ohh ye Sharmila nye anak dengan Ameer tu lelaki. 

Ehh aku ni kalau buat review boleh jadi novel. Tak syok ah kan nak cerita semua. Takde thrill lah orang nak beli kan. So aku buat conlcusion je lah ye. Pengajaran yang ada dalam novel ni ialah , jangan cepat terpengaruh dengan lelaki. Jangan sebab sayang sangat kat lelaki tu / lelaki tu handsome ke , banyak duit ke , kita pun jadi buta. Sentiasa lah dekatkan diri dengan Allah SWT supaya Allah dapat lindungi kita dari sebarang kejadian yang tak diingini. 

Nak tau kesudahan novel ni , kena lah baca sendiri. Baru puas hati :D

Overall , novel ni best !. Harapnye filem nye nanti tak mengecewakan lah. 

Okay pasal filem ni , dengar cerita Fahrin Ahmad ( AMEER REEZA ) , NEELOFA ( SHARMILA ) , IZARA AISHA ( MAYA ) , EIZLAN YUSOF ( DR KHALEED ). 

for more details korang boleh refer kat sini

Okay assalamualaikum !!



55 comments:

noorkhuzieen said...

siryes memang tak perasan novel nhe..
okey tak sabr tnggu filem nhe..

noorkhuzieen said...

siryes memang tak perasan novel nhe..
okey tak sabr tnggu filem nhe..

sinopsis novel said...

Hehe. Sbb dia mcm novel lama kot. Ye same2 lah kite tunggu filem ni best ke x :)

Lu'lu said...

Sape rashid

Lu'lu said...

Spe rashid

sinopsis novel said...

Remy Ishak sbg Rashid Lu'Lu

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

bronox said...

dah lama baca novel ni masa zaman
study dulu-dulu. kalau diikutkan novel ni tempat dia "pilot cafe" tu sangat menarik. dulu selalu gak lah berangan nak pegi minum kat polot cafe.. he..he

izati tarmizi said...

Salam. Tumpang tanya..agak2 ada x org nak jual buku ni. Xkesah lah preloved pon..sy punya dah hilang..rindu nk baca

izati tarmizi said...

Salam..agak2 ada x org nak jual novel ni? X keaah la 2ndhand pon.coz nak buku ni..sy dah hilang buku ni

izati tarmizi said...

Salam..agak2 ada x org nak jual novel ni..x kesahlah 2ndhand me 3rdhand ke..asal ada. Coz dah lama sy cari buku nih..

izati tarmizi said...

Salam..agak2 ada x org nak jual novel ni? X keaah la 2ndhand pon.coz nak buku ni..sy dah hilang buku ni

Lily Erliyani said...

dulu masa sekolah menengah memang popular novel ni. sanggup beli sebab penulis nya best. sekarang banyak cerita adaptasi dari novel kan. tapi baca novel boleh sampai nangis teresak2 dibuatnya. tak sabar nak tgok filem nanti.

Lily Erliyani said...

dulu masa sekolah menengah memang popular novel ni. sanggup beli sebab penulis nya best. sekarang banyak cerita adaptasi dari novel kan. tapi baca novel boleh sampai nangis teresak2 dibuatnya. tak sabar nak tgok filem nanti.

Anonymous said...

Mcm xbest je

Hamelia Hamid said...

pernah baca novel ni zmn dulu2 tapi ingat2 lupa je...

Anonymous said...

kalo x salah novel ni ada dua penulis..ahadiat akashah n zuraidah othman..akashah.fokus kepada karekter lelaki manakala zuraidah fokus pada watak perempuan..

Anonymous said...

kalo x salah novel ni ada dua penulis..ahadiat akashah n zuraidah othman..akashah.fokus kepada karekter lelaki manakala zuraidah fokus pada watak perempuan..

Unknown said...

Rashid tu watak dia siape???

Anonymous said...

Dh kuar pn filem ni kn
Gatal semcm lopak dgn parin

Fatin Eidann said...

kat mana nak beli novel ni eh? MPH ada?

h a r t i n i said...

OO lama dh la filem ni buat..bru skrg tayang... nelofa tk pakai tdg lg mase filem tu..
ending dia cmtu je..tk tau sharmila dgn ameer ke tak.. tp last ade tulist tamat episode satu..

dalam novel pun cmni ke?

MiSz NuRuL said...

novel ni memang dah lama... layan masa zaman2 mula nk menginjak remaja.. chewaah. darjah 6 kot dulu layan novel ni. skunk dah tuo... aahahhaha.. baca novel tu pon kidnap novel kazen punyo. kihkihkih.. btw, oklah gak novel ni. cumanya kena pandai pk baik buruk. sosial jalan citernya. nak tau lanjut kena bacalah ya. =)

Anonymous said...

Aku menangis dalam panggung T_T the very sad ending...

Norlia Yusof said...

Cerita yang pahit untuk ditelan, tapi itu la realiti muda mudi zaman sekarang.. Mudah2an dilindungi Allah dari sebarang ujian yg x tertanggung..

Anonymous said...

Last last ameer dgn siape seh ? Macam mana dengan Sharmila ? Dorang tak together balik ke ? Sedihh .. siapa siapa ada novel pilot cafe yg blh pinjam ??

Muhamad hafiz said...

peh..cm cita lagenda budak setan..
1st tgk mleleh airmata nih...
kta tgu part 2 plak....

abdul faem said...

mane n dpt novel ni...? urgent.. tq...

abdul faem said...

mane nk dpt novel ni..?

Anonymous said...

Cuba tulis sampai habis kan senang tak payah beli buku,buang duit jer...............

Anonymous said...

Kat mana blh dpt novel nii???

Nazihah Razalli said...

Mmm.. Tgk iklan mcm sosial je cite ni.. Mak bapak x kasi tgk cite ni.. Tpi teringin nk tau citenya.. X boleh ke tulis je sinopsis tu sampai habis.. Nk beli buku takut membazir sebab saya ni mls baca
..

Arbaz said...

Kat mana ada jual lagi novel ini

Anonymous said...

Teruknya novel melayu.